GLOBAL ENERJİ YÖNETİM MODELİMİZ: ERGELIS
ATALIAN‘ın global enerji yönetim modeli olan Ergelis, Fransa’da innovasyon ödülü almış bir algoritmanın günümüz koşullarına uyarlanmış yenilikçi bir versiyonudur.
Mevcut bina otomasyon sistemi üzerine entegre edilen sistem, binadaki teknik cihazların enerji sarfiyatlarını günlük sıcaklık değerlerine göre optimize ederek çalışmasını sağlar.
Bu esnada tesiste bulunan enerji yöneticisi ve teknik ekip, sürekli enerji seviyelerini monitörden gözlemler. Sistemde görülen anormallikler konusunda anında müdahalelerde bulunarak enerji verimlilik oranlarının yükselmesinde aktif rol alırlar.
Enerji sarfiyatları referans alınan bir önceki sene değerlerine göre anlık olarak izlenebilmektedir. Bu ekranlar hem müşteriler tarafından anlık takip edilebilmekte, hem de binayı işleten teknisyenler tarafından görüntülenebilmektedir.
Avrupa’da çok sayıda bina Ergelis sistemi tarafından kontrol edilerek enerji tasarrufu sağlamaktadır. Özellikle tek bir müşteri grubuna ait çok lokasyonlu uygulamalarda ciddi tasarruf tutarları gözlemlenmiştir.
ERGELIS ENERJİ YÖNETİCİSİ
Enerji Yöneticisi, bir binanın enerji tüketiminin izlenmesinden sorumlu bir enerji uzmanıdır.
Bir uzman ağının yardımıyla gözetim faaliyetlerini koordine eden Enerji Yöneticisi, binaların ve ekipmanın verimliliğini artırmak için öneriler sunar. Müşterilere enerji tasarrufu sağlamak amacıyla tesis yönetimi için uzaktan izleme araçları kullanır.
Ergelis’in Enerji Yöneticisi Çözümü, ofis binalarında enerji kullanımında %20’ye varan tasarruf sağlayabilir.
ENERJİ YÖNETİMİ, ENERJİ ETÜDÜ VE EKB
Enerji Yönetimi
Azalan enerji kaynakları ve artan çevre kirliliği nedeniyle enerji yönetimi giderek daha da önemli bir konu haline gelmektedir.
Genel olarak tesislerde enerji maliyetleri, işletmenin operasyonel bütçesinde yüzde 10 ile 50 oranında bir yer kaplar. Ürünün, hizmetin birim maliyetini, kurumun karlılığını ve rekabet gücünü etkiler. Dolayısıyla enerji yönetimi yapmak günümüz koşullarında kaçınılmaz olmaktadır. İyi bir enerji yönetimi, %5 ile %40 arasında enerji tasarrufu sağlar.
Enerji yönetimi; kısıtlama uygulamaksızın, yani gerekli olan 3 ışıktan 1’ini söndürerek değil, akıllı mühendislik çözümleri uygulayarak, enerjinin en verimli şekilde kullanılmasıdır. Diğer bir açıdan tesislerde enerji yönetimi, ürün/hizmet/metrekare başına düşen enerji giderlerinin enerjiyi verimli kullanarak azaltılması, aynı enerji ile daha çok üretim yapılması, karlılığın artırılması anlamını taşımaktadır.
Firmamız, konusunda uzman kadrosu ile detay analizler yaparak tesislerde enerji tüketim durumlarını incelemekte, Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) sunmaktadır. Enerji Verimlilik Kanunu kapsamında Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmeliğin “Enerji yöneticisi görevlendirilmesi ve enerji yönetim birimi kurulması” başlıklı 9. maddesi gereği Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü‘ne bildirilmesi gereken bina enerji yöneticisi görevlendirmeleri firmamızın Enerji Yöneticileri ile karşılanabilmektedir.
Enerji Etüdü
Tesis genelinde enerjinin nerelerde ve nasıl kullanılmakta olduğunu, nerelerde tasarruf edilebileceğini gösteren bir araştırmadır.
Bu araştırma sonucunda tesisinizin enerji tüketimi yönünden ne durumda olduğu değerlendirilir, “Enerji Tasarruf Fırsatları” belirlenir, yatırım maliyeti ve geri ödeme süresini de içeren projeler genel hatlarıyla raporda sunulur.
2019 Yılı Zorunlu Detaylı Enerji Etüdü Başvuruları Devam Ediyor!
27.10.2011 tarihli “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” uyarınca, inşaat alanı 20.000 m2 üzeri olan ve yıllık enerji tüketimi 500 TEP üzeri olan tesislerin, ilki 2015 yılında olmak üzere, her 4 yılda bir detaylı enerji etüdü yaptırılması zorunlu tutulmuştur.
Detaylı bilgi ve fiyatlandırma için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Enerji Tasarruf Projelerinin Kriterleri
-
Çözümler cihaz veya sistem bazında olur.
-
Önerilen çözümlerin, yatırım (devreye alma dahil) geri ödeme süresi en fazla üç yıl olmaktadır. Bu süreyi aşan tasarruf imkanları için proje sunulmaz.
Projeler;
-
Hiç maliyetsiz (bunlar işletmeye dönük tavsiyeler olabilir.)
-
Ekipman maliyetsiz (tamamen software ve mühendislik çözümüyle uygulama)
-
Düşük maliyetli (sensör kullanımıyla elde edilebilecek tasarruf imkânları vb.)
-
Orta ve Yüksek Maliyetli (verimsiz çalışan büyük teçhizatların verimlisi veya değiştirilmesi gibi) olabilmektedir.
Enerji taraması bittikten sonra tasarruf projelerinin uygulanmasının ve sonuçlarının takibi süreci başlar. Merkez ofisimizden mühendislerimiz gerekli takipleri yapar. Gerekirse spesifik ölçü aletleri kullanılarak tasarrufun teyit edilmesi sağlanır.
Enerji Kimlik Belgesi: EKB
5 Aralık 2008 tarihli 27075 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”, yeni ve mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almasını yasal olarak zorunlu kılmaktadır. Bir binaya Enerji Kimlik Belgesi verilebilmesi için öncelikle o binanın Bina Enerji Performansı (BEP) hesaplanmalıdır.
Nedir Bu Enerji Kimlik Belgesi?
Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) hazırlanacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir. Enerji Kimlik Belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanır ve ilgili idarece onaylanır.
Enerji Kimlik Belgesi’nde;
-
Bina ile ilgili genel bilgiler,
-
Düzenleme ve düzenleyen bilgileri,
-
Binanın kullanım alanı (m2),
-
Binanın kullanım amacı,
-
Binanın ısıtılması, soğutulması, iklimlendirmesi, havalandırması, aydınlatması ve sıhhi sıcak su temini için kullanılan enerjinin miktarı (kWh/yıl),
-
Tüketilen her bir enerji türüne göre yıllık birincil enerji miktarı (kWh/yıl),
-
Binaların kullanım alanı başına düşen yıllık birincil enerji tüketiminin, A ile G arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırılması,
-
Nihai enerji tüketiminin oluşturduğu sera gazlarının kullanım alanı başına yıllık miktarı (kg CO2/m2-yıl),
-
Binaların kullanım alanı başına düşen yıllık sera gazı salımının, A ile G arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırılması (kg CO2/m2-yıl),
-
Birincil enerji tüketimine göre, belirlenen enerji sınıfı,
-
Nihai enerji tüketimine göre, belirlenen sera gazları emisyonu sınıfı gösterilir.