Bütün dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüs salgınının hızlı bir şekilde yayılması ile beraber, bütün sosyal hayat neredeyse tamamen durdurulmuştu. Ancak geçtiğimiz dönemlerde ülkenin salgınla mücadelesinde olumlu gelişmelerin gözlemlenmesi ve vaka sayılarındaki azalma ile beraber kontrollü normalleşme dönemine adım atıldı. Bu kontrollü normalleşme süreci ile birlikte konaklama tesislerinde enfeksiyonun bulaşma riskini en aza indirmek hatta sıfırlamak için korunma ve kontrol önlemleri de tekrar gündeme gelmiş oldu.
Bu önlemlere bakıldığı zaman, tesislerde konaklayan misafirlerin kayıtlarının tam ve düzenli bir şekilde tutulması, olası bir vakanın virüs belirtiler göstermesi durumunda temaslıların doğru bir şekilde yönetilebilmesi ve yönlendirilebilmesi büyük bir önem arz etmekte. İşte Covid 19 sonrası toplu alanlarda yaşam ve tesislerde yaşayanlar, misafirler ve çalışanlar açısından dikkat edilmesi gereken hususlar.
GEREKEN TEMİZLİK KURALLARI
- Odalar ve diğer kapalı alanlarda bulunan bütün camlar mutlaka günlük olarak yapılan temizlik sırasında açık bırakılmalı ve yine temizlikten sonra da en az 1 saat olacak şekilde havalandırılmalıdır.
- Oda temizliğini gerçekleştirecek olan kişi ellerini dezenfekte ettikten sonra eldiven giymeli ve temizliği eldivenli elleri ile yapmalıdır.
- Yapılan genel temizliğin su ve deterjan ile yapılması yeterli olacaktır.
- Eller ile sık dokunulan kapının kolları, düğmeler, televizyon ya da klimaların kumandaları ve tırabzanlar, ortak kullanım tuvaletleri ve lavaboları temizliği çok büyük bir önem arz ettiğinden, temizliklerine özen gösterilmelidir.
- Ortak kullanılan eşyaların her kullanımından sonra su ve deterjan ile dezenfekte edilmelidir.
- Misafirin kullanmakta olduğu bütün tekstil ürünleri katlanmalı ve yapılan bu işlem esnasında da herhangi bir toz ve partikül oluşmayacak şekilde toplanmalıdır.
- Çarşaf ve havlu gibi ürünler de mutlaka 60-90oC’de deterjan ile çamaşır makinesinde yıkanarak dezenfekte edilmelidir.
TESİSLERDE KONAKLAYAN MİSAFİRLER ARASINDA VİRÜS İLE UYUMLU ŞİKAYET OLMASI DURUMUNDA
- Eğer Covid-19 virüsü belirtilerini gösteren bir misafir varsa, hızlı bir şekilde ayrılıp, maske takılması sağlanmalıdır ve en yakın sağlık birimine ulaşılmalıdır.
- Kişi ile aynı odayı paylaşmakta olan herkesin maske takması sağlanmalıdır.
- Bulaşıcı hastalıklar birimi, temaslıları saptadıktan sonra temas özelliklerine göre gereken prosedürlerini başlatır.
- Virüs tanısı kesinleşmiş olan hastanın odası 24 saat süre ile mutlaka havalandırılmalıdır ve boş tutulması sağlanmalıdır. Ardından oda detaylı bir şekilde deterjan ile dezenfekte edilmelidir.
ÇALIŞANLARA VURGULANMASI GEREKEN HUSUSLAR
- El temizliklerine mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir.
- Kişi herhangi bir öksürme ya da hapşırma esnasında burnunu ve ağzını tek kullanımlık olan kâğıt mendil ile örtmelidir; eğer kâğıt mendili o an mevcut değilse de dirsek içini kullanması gerekmektedir.
- Misafirlerin herhangi bir kişisel eşyalarına temas etmekte olan çalışanlar, sonrasında vakit kaybetmeden ellerini yıkamalıdırlar.
RESTORANLAR UYMALARI GEREKEN KORUNMA VE KONTROL KURALLARI
- Masalar arasındaki mesafe mutlaka 1 metreden az olmamalıdır.
- Restoran da diğer kapalı alanlar ile aynı şekilde temizliğin ardından en az 1 saat havalandırılmalıdır.
- Bardak ve tabak gibi misafirlerin ortak bir şekilde kullanmakta oldukları bütün eşyalar her kullanımın ardından mutlaka su ve deterjanla yıkanmalı ve tekrar kullanımlarına kadar temiz bir ortamda saklanmalıdırlar.
- Restoran çalışanları mutlaka el temizliklerine dikkat etmelidirler.
- Restoranlarda açık büfe uygulamaları temas riski bulundurduğundan dolayı uygulanmaması tercih edilmelidir. Bu süreçte servisin çalışanlar tarafından yapılması en sağlıklı olanı olacaktır.
RESTORAN ÇALIŞANLARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
- Restoran çalışanları için de en önemlisi el temizliğidir.
- Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir çalışanın öksürmesi veya hapşırması durumunda burun ve ağzını tek kullanımlık bir kâğıt mendil ile kapatması önem arz etmektedir.
- Misafirlerin kişisel herhangi bir eşyasına temas etmek mecburiyetinde kalan restoran çalışanları, bu temastan sonra ellerini mutlaka su ve sabunla dezenfekte etmelidir.