Türkiye’de 11 Mayıs tarihinde berberlerin, güzellik merkezlerinin ve AVM’lerin açılmasıyla başlayan normalleşme adımlarının nasıl devam edeceği merak ediliyor. Bu dönemde özellikle alışveriş merkezi, işyeri, fabrika gibi toplu yaşam alanlarındaki “açılış öncesi” hijyen konusu daha kritik bir önem taşıyor. Dünyanın önde gelen tesis yönetim hizmetleri sağlayıcılarından ATALIAN, bu kapsamda sanitasyon ve dezenfeksiyon çözümlerini ve kullanım alanlarını duyurdu.
Alışveriş merkezi, işyeri ve üretim tesisi gibi toplu yaşam alanlarında herkes için sağlıklı bir ortam oluşturabilmenin önemine değinen ATALIAN Türkiye COO’su Miktat Kuzhan, “Dezenfeksiyon; insan sağlığını tehdit eden ve bozan, yaşam konforunu düşüren, hastalık yapma özelliği bulunan patojen mikroorganizmaların yok edilmesi veya üremelerinin durdurulması işlemidir. Biz bunu nano teknoloji ile yapıyoruz. Bu aşamada kullanılan temizlik ürünlerinin yanı sıra yapılan temizliğin yöntemi ve sıklığı da kritik bir durum. Özellikle AVM’lerin yemek alanları, tuvaletleri, bebek bakım odaları, asansörleri, yürüyen merdiven bantları ve ortak alanları yoğun bir şekilde kullanılıyor. Tüm alanlarda günlük yapılan temizlik ve sonrasında kullanılan dezenfeksiyon kimyasallarıyla hijyen sağlanarak zararlı bakterilerin oluşumu engelleniyor. Ayrıca aylık periyotlarla virüs ve bakterilere karşı ortam ve yüzey dezenfeksiyon işlemleri yapılıyor. Dezenfeksiyon sonrasında ATP metrelerle işletmelerden numuneler alıyor ve ortamdaki zararlı oluşumu düzenli olarak ölçerek kontrol sağlanıyor” dedi.
Açılış öncesi koruyucu ve önleyici hizmetler
ATALIAN Türkiye COO’su Miktat Kuzhan, koruyucu ve önleyici dezenfeksiyon çalışmalarının farklı aşamaları olduğunu belirterek bunları şöyle açıkladı: “Öncelikle toplu yaşam alanlarını virüs ve bakterilerden arınmış hale getirmemiz gerekiyor. Bunun ilk adımı kimyasal dezenfekte. Bu işlem ile insan teması olan tüm alan ve yüzeylerin detay temizliği ve dezenfeksiyonunu gerçekleştiriyoruz. İkinci adım olan koruyucu önlemler de ise; filtre bakımı ve temizlikleri, mahallerde ultraviyole (UV) uygulamaları, HVAC sistemlerinde ultraviyole (UV) uygulamaları yapılıyor. Son aşamada ölçme ve izleme sistemleri yer alıyor. Bu uygulamalar, lokal vücut sıcaklık ölçerler, termal kameralar, ortamda kişi sayma ve insan yoğunluğu hesaplama ve sosyal mesafe koruma sistemleri.”
Farklı dezenfeksiyon çözümleri
Ultraviyole ile HVAC dezenfeksiyon: Özellikle ticari binalarda iklimlendirme sistemlerinin virüsleri yayma riski bulunur. En riskli sistemler ise karışım havalı klima santralleridir. Bu noktada havada hareket halinde bulunan virüslerin farklı mahallere dağılma riski artar. Klima santralleri üzerine yerleştirilen birkaç adet amalgam UV lamba ile etkin bir dezenfeksiyon sağlanır. UV-C etkin şekilde yayılıp 15 dakikada ve belirli bir debideki hava içerisinde bulunan mikroorganizma, bakteri ve virüsleri %99,9 oranında yok eder.
Borlu dezenfekte kabinleri: Virüs ya da bakterilerin insan vücudu ya da kıyafetinde tutunma zamanları bulunur. Kabinlerde nano teknoloji özellikli ürünlerin kullanılması ve bunların püskürtülmesi sırasında uygulanan statik bir yöntem sayesinde dezenfektan molekülleri yüzeylerde yaklaşık 70 saniye kadar tutunma ve dezenfeksiyon sağlıyor.
Ultraviyole robot: Bu, dünyada yeni sayılabilecek bir teknoloji. Robot üzerinde dezenfeksiyonu sağlayan birkaç adet amalgam UV lamba bulunur. Reflektörlerden yansıyan UV-C ışınları etkin bir şekilde yayılıp 15 dakika içerisinde ve 3 metre yarıçapındaki alanda bulunan mikroorganizma, bakteri ve virüsleri %99,9 oranında yok eder. Uygulamada dikkat edilmesi gereken konu ise UV ışınının doğrudan deri ve göze temasından kaçınılmasıdır. Bu nedenle android uygulamalar üzerinden, uzaktan çalışması sağlanır.
Kaynak: Perakende.org