Koronavirüsün entegre tesis yönetimi sektörüne etkilerini değerlendiren ATALIAN Türkiye CEO’su Barış Ünalp: “COVID-19 sonrası entegre tesis yönetimi sektörü önemli bir rol üstelenecek.” dedi.
Tüm dünyanın gündeminde olan koronavirüs salgını nedeniyle bütün medya ve sosyal medya organlarını dezenfeksiyon görüntüleri kapladı. Başta toplu ulaşım araçları, toplantı salonları ve işyerleri olmak üzere toplumun yoğun olarak kullandığı alanlar özel koruyucu giysili elemanlarla düzenli olarak dezenfekte ediliyor. Bu durum, tesis yönetimi sektörünün önemini bir kez daha ortaya koydu. Demircan Medya olarak, koronavirüsün etkilerine ilişkin başlattığımız canlı yayında bu kez ATALIAN Türkiye CEO’su Barış Ünalp’ı konuk ettik. Ünalp’ten sektörün sorunlarına ilişkin sorularımıza cevap aradık. Ünalp’ın açıklamaları şöyle:
– Entegre tesis yönetimi şirketleri olarak temizlikten teknik bakıma, güvenlikten atık yönetimine kadar birçok alanda hizmet sunuyorsunuz? Acaba sektör, koronavirüsten nasıl etkilendi?
Sektör, bu süreçten olumsuz etkiledi. Tesis yönetim olarak insan, mekan eve teknoloji süreçlerini birlikte yönetiyoruz. Bu salgın en çok insanı etkilediği için, birçok müşterimiz faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldılar. Başta AVM’ler ve okullar olmak üzere çeşitli fabrikalar, mağazalar kapılarını kapattı. Hizmet sunduğumuz bu alanların kapanması sonucu, tesis yönetimi sektöründe yüzde 40’a yakın bir daralma oldu. Elbette sunduğumuz hizmetlerin bir kısmında artış var. Bir kısmında ise azalış var. Bunu yekûn olarak ele aldığımızda ise daralma yaşıyor sektörümüz.
– Müşterilerinize sunduğunuz hizmetlerde koronavirüse bağlı olarak ne tür bir dönüşüm yaşanıyor?
Asıl dönüşümü koronavirüs sonrasında yaşayacağız. İnsanların virüse karşı ilk tepkisi panik şeklinde oldu. Şirketler de birçok bilinmezle karşılaştı. Tüm dünya, bu durumla baş edebilmek için yeterli donanıma sahip değildi. İlk etapta temizlik ve ilaçlamaya bir eğilim oldu. Ancak fahiş fiyatlarla, içeriği dahi belli olmayan dezenfekte hizmetleri sunuldu. Bizim gibi kurumsallaşmış şirketler bu durumun devam etmesini önüne geçti. Şu an dezenfekte işi rayına girdi. Şirketler ve bireyler olarak temizlik anlamında yapılması gerekenleri daha iyi biliyoruz. İlk baştaki panik atlatıldı. Bu sürece adapte olmaya başladık.
– Özellikle AVM’ler en büyük müşterileriniz arasında yer alıyordu? Kapalı olan AVM’lere hizmet vermeyi sürdürüyor musunuz?
Kapalı olsalar dahi tesisler yaşamaya devam ediyorlar. Sadece müşterilere kapalılar. Ancak buraların güvenlik hizmetlerinin, temizliklerinin sürmesi gerekiyor. Bu alanlara yönelik hizmetlerimiz devam ediyor. Şu an AVM’lerde teknik ve bakım faaliyetleri de sürüyor. Aidatlar toplandığı için muhasebe hizmetleri devam ediyor. Bu değişime adapte olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
– Sektördeki firmalar olarak Tesis Yönetim Derneği altında birleştiniz. Derneğin bu süreçte aldığı önlemler hakkında bilgi verir misiniz?
Tesis Yönetim Derneği’ni rakip 15 şirket ile birlikte kurduk. Sektörün taleplerini, sesimizi daha iyi duyurmak istiyorduk. Daha sonra dernek büyüdü. Derneğimizin amacı sektörün çıkarlarını korumak. Bu kriz döneminden sektörün en hasarla çıkması için çaba sarf ediliyor. Hizmet verdiğimiz şirketlerin bir kısmı, devlet tarafından destekleniyor. Ancak bizim sektörümüz bu kapsama dahil edilmedi. Bu kapsama alınmak için girişimlerimizi sürdürüyoruz.
– Sektörlere destek adına ekonomik önlemler alınıyor. Bu kapsamda sizlerin hükümetten beklediğiniz önlemler nelerdir?
Devlet tarafından alınan birçok tedbir var. Sektör olarak asıl beklentimiz ise sosyal destek anlamında. ATALIAN olarak şirketimiz de yaklaşık 6 bin kişi çalışıyor. Bunların büyük sosyal yükümlülükleri var. Bu yükümlülükler, üzerimizde baskı oluşturuyor. Bizim sektörün kâr marjları bellidir, yüksel değildir. Bu sebeple ana beklentimiz, ya sosyal yükümlülüklerin üzerimizden alınması ya da ertelenmesi. Bu tür kriz dönemlerinde devlete de işverene de çalışanlara da düşen sorumluluklar var. Özellikle devletten sektörümüz adına sorumluluk almasını bekliyoruz.
– Bu süreç, tesis yönetimi sektörüne hangi fırsatları sunuyor? Sektörün gelişimi adına neler yapılması gerekiyor? Sektörün geleceğini ne bekliyor?
Biz, daha çok temizlik yapan bir sektör olarak görülüyorduk. Ancak bu kriz, bize tesis yönetimi sektörünün sunduğu hizmetlerin insan hayatı için ne denli önemli olduğunu gösterdi. Bundan sonra bizim hizmetlerimizin önemi, statüsü artacak. Dezenfekte, uzmanlar tarafından yapılması gereken bir iş. Bu konuda bir arz olacaktır. Anlık talebi karşılamakta zorlanabiliyoruz. Bu süreç, bizim kendimizi daha iyi anlatmak için fırsat. Dezenfekte hizmeti, bazı müşterimiz tarafından önemsiz bulunuyordu. Bunu daha iyi anlatma fırsatımız oldu.
– Çalıştığınız firmaların bu süreçte hangi hizmetlere yönelik talebi arttı? Bu talebi karşılamak için ne tür önlemler aldınız?
Virüs daha Türkiye’ye ulaşmamışken, Uzakdoğu’daki ATALIAN şirketleriyle temasa geçmiştik. Onlardan aldıkları tedbirler hakkında bilgi alıyorduk. Virüs Türkiye’ye geldiğinde de öncelikle çalışanlarımız için risk analizi yaptık. Evde çalışabilecekleri evlerine yönlendirdik. Riskli bulduğumuz alanlardaki çalışanları da ücretli izne ayırdık. Yine gerekli maske, eldiven gibi tıbbi malzemelerde alımımızı gerçekleştirdik. Müşterilerimizi de bu kapsamda supervise ettik. Bir covid komitesi oluşturduk. Yurtdışında bağlı olduğumuz bütün firmalarla her gün bağlantı kurup değerlendirme yapıyoruz.
– Koronavirüs salgını özellikle temizlik hizmetine olan talepte de patlamaya yol açtı? Toplu yaşam alanlarında dezenfeksiyon işlemi nasıl yapılmalı?
Bazı firmalar, kimseye para ödemek istemiyorlar. Korona sürecinden nasıl çıkağımız önemli. Tedarik zincirini bozduğumuz zaman bunu bir daha eski haline getirmek hem çok maliyetli hem de çok zor. Bizim sektörümüz, bu tedarik zincirinde köprü vazifesi görüyor. Şu an birçok şirket ödeme yapmıyor tedarikçilerine. Avrupa’da 3-4 ay duran bir ekonomiyi toparlamak zor olmayabilir. Ama bizim gibi ekonomisi zayıf olan şirketlerin var olduğu bir ortamda böyle bir toparlanma güçtür. Bu işin sonunda güneş gelecek ama güçlü bir şekilde ayakta olmak lazım. Sürdürülebilirlik çok önemli. Kriz durumlarında bu hizmetlerinizi sağlayabilmeniz önemli. Şirketimizin adına acil durum senaryolarımız hazır. Koşullar ne kadar kötü olursa olsun işimize devam edeceğiz.
– Üretim devam ettiği için iş yerlerinin sıkça dezenfekte edilmesi gerekiyor. Hizmet verdiğiniz firmalara, dezenfeksiyon konusunda ne tür çözümler sunuyorsunuz? Bu kapsamda teknolojiden ne ölçüde faydalanıyorsunuz?
İlk tedbir virüsü uzak tutmak. Bu nasıl olabilir? Dezenfektenin yanında güvenlik tedbirleri alınmalı, termal kameralarla insanların sıcaklığını ölçmelisiniz. Aynı anda 30 kişinin vücut ısısısın ölçen yazılımlar mevcut. Gerektiğinde bunlar kullanılmalı. Gündelik yapılması gereken dezenfekte işlemi çok önemli. Koronavirüs, çok güçlü bir virüs değil. Dezenfeksiyona karşı en dayanıksız virüslerden birisi. Ancak günledik temizliğin daha hassas yapılması lazım. Ultraviyole temizlik yapmak gerekiyor. Bunlar çok maliyetli temizlik hizmeti değiller. Bu halkaya her gün yeni önlemler ekleniyor. İnsanlar geçerken dezenfekte eden kabinler var. Ultraviyole ışınlarla virüsleri temizleyen robotlar da kullanılmakta.
– “Dijital dönüşümde CEO’ların yapamadığını virüs yaptı” açıklaması oldu. Tesis yönetimi sektörü dijitalleşme konusunda şu an ne aşamada?
Dijitalleşmeyi takip ediyoruz, ama bizim ana alanımız hizmet sektörü. Hizmet üretiyoruz, bunun temelinde de insan var. Bir temizlik hizmetini insan unsurunu ortadan kaldırarak yerine getirmemiz mümkün değil. Çok iyi yazılımlarımız var, enerji verimliliğine yönelik yazılımlarımız var ama insan bizim sektörün odağındadır.
Kaynak: Mallreport