Hizmet sektörü, özellikle yabancı şirketlerin yatırımlarıyla hızla dönüşmeye, gelişmeye devam ediyor. Sektöre yön veren yabancı sermayeli şirketlerden biri de ATALIAN Global Services Turkey. ATALIAN Genel Merkezi’nde tesis yönetim kavramını, sektörün gelişimini ve hedeflerini konuştuk.
– Sektörde yeni bir kavram olan tesis yönetim ile başlayalım isterseniz. Tesis yönetim deyince herkes farklı şeyler anlıyor. Sizce bu kavram tam olarak nedir?
Türkiye’de tesis yönetimi dendiğinde işin kapsamı tam olarak anlaşılmıyor. Bu da sektörün tam gelişmediğinin ya da doğru anlatılamadığının bir göstergesidir. Bizler de bu düşünceyle Tesis Yönetim Derneği’ ni kurup sektörü bir sonraki aşamaya taşımak istedik. Tesis yönetimi aslında, müşteriye “Siz uzmanlık alanınız olan kendi işinize odaklanın. Kendi işiniz dışındaki bütün yan hizmetleri uzmanına bırakın. İsterseniz parçalayarak, isterseniz tek bir firmaya taşere edin.” demektir.
– Tesis yönetim sektörünün gelişimini nasıl görüyorsunuz?
Temizlik hizmetleri ile işe başlayan pek çok firma, müşterilerinin artan talepleri nedeniyle diğer birtakım hizmetleri de devralmaya ve tesis yönetimine doğru evrilmeye başladı. Müşteri ihtiyaçları, sektörü bir yere doğru yöneltiyor. Böylece sektör de talepler doğrultusunda gelişiyor.
TESİS YÖNETİM DERNEĞİ ÜYESİ ŞİRKETLER TERCİH EDİLECEK
– Tesis yönetim ile entegre tesis yönetimi arasındaki fark nedir?
Entegre tesis yönetimi, bunun bir sonraki adımıdır. Entegre tesis yönetiminde tüm hizmetler tek elden entegre olarak yapılıyor. Bunu yaparken de birtakım yazılımlardan faydalanılıyor, eğer varsa o şirketin yurt dışı bağlantılarından yararlanılıyor, şirketler daha kurumsal hale geliyor. Tesis yönetimi hizmetleri alırken ya da verirken beklentiler bu yönde gelişiyor. Bu hizmetleri taşere ettiğinizde önemli konulardan biri, bağımlı hale gelmek. Bağımlı hale geldiğinizde hizmetlerin hukuki, sosyal güvenlik, finansman ve etik boyutu da önemli hale geliyor. Taşere ettiğiniz firmanın bütün prosedürlere uyması, çalışanlarının sigortasını doğru şekilde yatırması, gerekli güvenlik önlemlerini alarak personelini koruması çok önemlidir. Taşeron firma gerekli önlemleri almaz ve bir iş kazası olursa, müteselsilen ana işveren de sorumlu. Dolayısıyla ana işverenin bir işi taşerona vererek sorumluluğu üzerinden atması mümkün değil. Yaşanan bazı olumsuzluklar nedeniyle, kurumsallaşma mecbur kılınmış durumda. Dolayısıyla sektörün hızlı bir şekilde kurumsallaşması, merdiven altı firmaların konsolide hale gelmesi gibi bir trend söz konusu.
– Yeni kurulan Tesis Yönetim Derneği’nin sektöre etkisi ne oldu?
Kurucuları arasında olduğumuz Tesis Yönetim Derneği de sektör için çok önemli. Geçtiğimiz aralık ayında kurulan derneğimiz ilk fuarını mayıs ayında gerçekleştirdi. Katılım oldukça yüksekti. Fuardan sonra kurucu üyeler bir araya gelip değerlendirme yaptık. Fuarı her yıl yapmayı planlıyoruz. Sektörün daha geniş alana yayılması için ciddi firmaların üye olması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda talepler var. Ama bir taraftan da seçici ve dikkatli olmak istiyoruz. Çünkü derneği kurarken bir idealimiz vardı. O ideali taşıyan firmalar ve profesyonel yöneticiler olarak bir araya geldik. Gelecekte Tesis Yönetim Derneği hizmet almak isteyen firmalar için bir referans noktası haline gelecek. Dolayısıyla derneğin bir kalite standartının olmasını ve bu standartları da üyelerinden beklemesi gerektiğini düşünüyoruz.
BAZI FİRMALAR KAPANIP BAZI FİRMALAR BİRLEŞECEK
– Sektörün şu anki halini ve geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sektör geliştikçe konsolidasyon söz konusu olacak. Bazı firmalar kapanıp bazı firmalar birleşecek, yabancılar Türkiye’ye daha fazla yatırım yapacak. Tesis yönetim işini daha büyük ve daha kurumsal firmalar yapacak. Şu an zaten bir dönüşüm başladı. Hizmet alan firmalar büyüdükçe beklentiler de arttı. Bizim gibi büyük firmalara olan ihtiyaç ve talep artıyor. Müşterilerimiz, ATALIAN markasıyla muhatap olmak istiyorlar. Kurumsallığımız, onları hem mutlu hem de tatmin ediyor.
– Büyüme hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
2013-2017 arasında 4 yerli firmayı satın alarak büyüdük. Temizlik, güvenlik, teknik servis, taahhüt, otomasyon ve enerji verimliliği alanlarında satın almalar yaptık. Dolayısıyla yelpazemiz oldukça geniş. 2018, 2019 ve 2020 için de planlarımız hazır. Şirket satın almalarımız devam edecek. Hem organik hem de şirket satın alarak büyümeye devam edeceğiz. Sektörün gelecek 10 yıldaki gelişmesinde ATALIAN’ın da katkısı olacak. Biz bu gelişimin bir parçası olmak istiyoruz açıkçası.
GÖRDÜĞÜMÜZ EKSİKLİKLERİ SICAĞI SICAĞINA DÜZELTİYORUZ
– Personel kalitenizi artırmak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Türkiye’de insan gücünün eğitimi ve geliştirilmesi kritik öneme sahip. Bu da bizim üzerinde durduğumuz önemli konulardan biri. Şu an 6 bine yakın çalışanımız var. Şirketimizde eğitim ve denetim departmanımız bulunuyor. Bu, birçok firmada olan bir organizasyon olmadığı için bu anlamda ATALIAN olarak bir adım öne çıkıyoruz. Sahalarımıza, projelerimize giden arkadaşlarımız ortaya çıkan eksiklikleri sıcağı sıcağına oradaki personel ve yöneticilerle, gerekirse müşterilerimizle paylaşıyorlar. Amacımız, eksikliği fark edip problem haline getirmek değil, tam tersine eksiklikleri sıcağı sıcağına düzeltmeye çalışmak. Personelleri hemen eğiterek o problemlerin tekrar yaşanmasını engellemek ve hizmet kalitesini artırmak. İğneyle kuyu kazmak gibi görünse de İç eğitimler ve denetimler, bizim performans kalitemizin ve garantimizin en önemli adımlarından biridir.
– Üniversitelerle işbirliği yapıyor musunuz?
Bizim sektörümüze beyaz ya da mavi yakalı personel yetiştiren bir kurum bulunmuyor. Bazı üniversitelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Endüstri mühendisliğinin altında tesis yönetimi başlığı altında bir ders açtırıp bu derse hem ATALIAN hem de Tesis Yönetim Derneği olarak katkıda bulunabiliriz. Üniversiteler de buna çok sıcak bakıyor.
ENERJİ YÖNETİMİ, YÜZDE 5 İLE YÜZDE 30 TASARRUF SAĞLIYOR
– Tesis yönetiminde uzman olduğunuz alanlardan biri de enerji yönetimi. Bu konudaki çalışmalarınızla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Enerji yönetimi, tesis yönetimin olmazsa olmaz bir parçası. ATALIAN olarak bünyemizde Türkiye’nin ilk enerji verimliliği danışmanlık firması EVD var. Enerji yönetim hizmetini EVD ile yapıyoruz. Bildiğiniz gibi azalan enerji kaynakları ve artan çevre kirliliği nedeniyle enerji yönetimi giderek daha da önemli hale geliyor. Genel olarak tesislerde enerji maliyetleri, işletmenin operasyonel bütçesinde yüzde 10 ile 50 arasında yer kaplıyor, kurumun kârlılığını ve rekabet gücünü etkiliyor. Dolayısıyla enerji yönetimi yapmak günümüz koşullarında kaçınılmaz. İyi bir enerji yönetimi, yüzde 5 ile yüzde 30 arasında enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Enerji yönetimi, 3 ışıktan birini söndürerek değil, akıllı mühendislik çözümleri uygulayarak, enerjinin en verimli şekilde kullanılmasıdır. ATALIAN olarak uzman kadromuzla detay analizler yaparak tesislerde enerji tüketim durumlarını inceliyor ve verimlilik artırıcı projeler sunuyoruz. Özellikle elektromekanik, otomasyon ve iklimlendirme gibi kısımlarda mevcut durumdaki iyileştirmelerle ilgili raporlar hazırlıyoruz. Bunlarla ilgili öneri ve aksiyon planları oluşturuyoruz. Özellikle 5 yıldan eski binalarda pek çok şey görüyoruz. Gerekli araştırmaları yapıp tavsiyelerimizi rapor olarak sunduğumuzda müşterilerimiz hemen şunu soruyor: ‘Ne kadar yatırım yapmam gerekiyor? Bu yatırımın geri dönüş süresi ne kadar olur?’ Çoğunlukla 3 yıldan kısa bir sürede yatırımlar amorti ediliyor. 5 yılın altı iyidir. 3 yılın altında olduğu zaman yatırımcı hemen kararını verebiliyor.
Kaynak: hizmetix.com.tr