TURSAB’ın açıkladığı resmi rakamlara göre 2017 yılı itibariyle Türkiye’de 3.771 adet turizm işletme belgeli, 1.051 adet turizm yatırım belgeli tesis bulunuyor. Söz konusu tesislerin tükettiği enerji miktarı üzerine açıklanan bir veri bulunmasa da 500 odalı bir otelin yıllık elektrik tüketim miktarının 4.5 milyon kilowatsaat olması toplam rakamın devasa sonuçlar doğuracağı söylenebilir.
2013 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren ATALIAN Entegre Tesis Yönetimi, global enerji yönetim modeli olan Ergelis ve global know-how’ı ile enerji verimliliğini maksimize edecek çözümler sunuyor. Bu sayede işletmelerin daha düşük maliyetler ile enerji giderlerini yönetebiliyor, teknik hizmetlerini gerçekleştirebiliyor ve toplam verimliliklerine katkı sağlıyor. Şirketin sağladığı çözümlerle bir tesisin mevcut alt yapısı ve alışkanlıklarına göre genellikle %5 ile %20 arasında değişmekle birlikte, %40’a varan oranlarda enerji tasarrufu mümkün olabiliyor.
Genel olarak turizm tesislerinde enerji maliyetleri, işletmenin operasyonel bütçesinde %10 ile 50 oranında bir yer kaplıyor. Söz konusu tüketim kurumun karlılığını ve rekabet gücünü etkilerken enerji yönetimi yapmak günümüz koşullarında kaçınılmaz oluyor.
Enerji yönetimi; kısıtlama uygulamaksızın, yani gerekli olan 3 ışıktan 1’ini söndürerek değil, akıllı mühendislik çözümleri uygulayarak, enerjinin en verimli şekilde kullanılmasıdır. Diğer bir açıdan tesislerde enerji yönetimi, ürün/hizmet/metrekare başına düşen enerji giderlerinin enerjiyi verimli kullanarak azaltılması, aynı enerji ile daha çok üretim yapılması, karlılığın artırılması anlamını taşıyor.
Hem Maliyet Avantajı Hem Çevreye Katkı
ATALIAN Entegre Tesis Yönetimi CEO’su Uğur Oktar, “Tesislerin enerji tüketimlerinin miktarı, yoğunluğu, tesisin mevcut durumu ve personelin farkındalık seviyesi, enerji tasarrufunda yapılacak çalışmalar açısından ilk değerlendirdiğimiz konular. Periyodik bakım, kestirimci bakım ve periyodik temizlik de enerji verimliliğini etkileyen çalışmalar arasında. Yüksek bir yatırımın ayrılmadığı durumlarda bile enerji yönetimi ile yaklaşık %5 oranında bir tasarruf sağladığımızı söyleyebiliriz.” diyor. Kurumların, rekabet gücünü artırmak ve enerji verimliliği çalışmaları yapmak için istekli olduğunu ifade eden OKTAR, “Bu sayede maliyet avantajının yanı sıra karbon salımı azaltılarak çevreye de katkı sağlanıyor. Çevreye duyarlılık, kurumların prestijlerini artıran, sosyal sorumluluk anlamında değer taşıyan ve olumlu yönde kullanılan bir pazarlama argümanı olarak da karşımıza çıkıyor” şeklinde konuşuyor.
Enerji yönetimine yatırım yapacak
Yapılarında ve faaliyetlerinde enerji tasarrufu sağlamak isteyen kuruluşların kendileri adına takip edip planlayacak profesyonellere devretmeye başlaması ile entegre tesis yönetimi hizmetlerine enerji yönetimi de dahil edilmeye başlandı. İşletmelerin daha düşük maliyetler ile enerji giderlerini yönetebilmesine olanak sağlayan sistemin en önemli uygulayıcılarından biri olan ATALIAN, 2018’de enerji yönetimine 50 milyon Euro yatırım yapmayı planlıyor.
Kaynak: Tourism Today Dergisi